
Zie niet wat je denkt te zien, maar zie wat er is.
– Ingspire
Rouw op de werkvloer
Als werkgever wil je natuurlijk het beste uit je werknemers halen. Wanneer een collega privé of op werk geconfronteerd wordt met verlies, heeft dit invloed op het werk. Niet alleen in de privé sfeer maar ook op het werk kunnen situaties ontstaan waardoor er stress of zelfs rouwsituaties kunnen voorkomen.

Welke vormen van verlies zijn mogelijk?
De verschillende vormen van rouw zou je kunnen onderverdelen in:
privé (scheiding, ziekte, overlijden);
verborgen (miskraam, overleden huisdier, sloop huis);
en werk (andere werkmethode, andere werkplek, nieuwe directeur, overlijden van een collega).
Waar kun je rouw aan herkennen
Iemand die rouwt heeft last van verminderde concentratie, veelal veroorzaakt door slapeloosheid. Heeft last van extreme vermoeidheid en lichamelijke pijn, stemmingswisselingen.
Naast de normale rouw bestaat er ook nog gecompliceerde rouw waarin de rouwende blijft hangen in het rouwproces en het dagelijkse ritme onmogelijk maakt. Meervoudig verlies is een opeenstapeling van verlieservaringen die de emmer doet overlopen. Vaak met een burn-out als gevolg.

Wat kun je als werkgever doen ter ondersteuning?
Je kunt een rouw- en verliesbegeleider inschakelen op de werkvloer, of voor de werknemer in de praktijk.
Begeleiding terug naar het werk, samen met de werkgever en rouwende wordt gekeken hoe we dit het beste kunnen aanpakken.
Collega’s vinden het vaak lastig hoe om te gaan met een rouwende collega. Een empathie training voor collega’s helpt het terugkeren op de werkvloer makkelijker te maken.
Zijn er standaard veel stress factoren met het werk gemoeid, bijvoorbeeld in de hulpverlening? Overweeg om 1 keer per maand een inloop ochtend te organiseren waar werknemers even hun hart kunnen luchten bij een counselor. In een veilige en vertrouwelijke omgeving.
Wil je meer informatie over de mogelijkheden? Maak dan een afspraak voor een informatief gesprek.