Categorieën
Leven

Mediteren is niets voor mij. Of toch wel?

Rust in je hoofd

Mediteren

Tijdens workshops en opleidingen word vaak de dag gestart met een meditatie. Alleen al de aankondiging dat we gingen mediteren bracht al een milde paniek reactie bij mij teweeg.

De eerste paar minuten (ik wil eigenlijk seconden schrijven maar dat is ook weer overdreven ;-)) lukt het me nog enigszins om mijn ogen gesloten te houden en mee te gaan in het verhaal. Maar dan begint het zelf saboterende stemmetje in mij steeds luider te protesteren. Iets in mij wil niet naar die plek gaan. Het is als bang zijn in het donker. Wanneer het voor mij te spannend wordt. Je kunt je dan natuurlijk afvragen waarom het zo spannend is maar voor nu duiken we in andere vormen van mediteren.

Mediteren in de traditionele vorm is dus niet voor iedereen een fijne rustgevende methode. Maar er zijn veel meer manieren om te mediteren die hoogstwaarschijnlijk wel bij jou passen.

Mediteren met muziek

Je hebt vast wel muziek waar je blij en rustig van wordt. Waar je eventjes bij weg kunt dromen. Zoek een rustig plekje op waar je je prettig voelt en niet gestoord wordt. Doe oortjes in of zet een hoofdtelefoon op en luister met aandacht naar de muziek. Meer hoef je niet te doen. Met aandacht luisteren en voelen wat de muziek met je doet.

Muziek is voeding voor de ziel

Ga de natuur in

Jaren geleden was ik op vakantie in Suriname. Tijdens het wandelen in de prachtige natuur daar, moest ik heel bewust bezig zijn met waar ik mijn voeten ging neerzetten om niet te struikelen of te vallen. Op een gegeven moment werd ik mij bewust van het feit dat ik al een tijdje niet meer bezig was met allerlei gedachten. Het was stil in mij.

Je hoeft niet naar Suriname om te wandelen, hoe heerlijk dat ook zou zijn, maar er is vast een fijne omgeving met groen om je heen, of een strand.

Ga je wandelen, dan raad ik je wel om vooruit te blijven kijken en niet naar je voeten. Kijk om je heen, observeer wat je ziet. Loop je door een oude stad? Kijk eens naar de prachtige gevels en de diversiteit ervan. Misschien is er wel een mooie affirmatie die je in jezelf wilt herhalen tijdens het lopen.

Alleen al aanwezig zijn in de natuur brengt je tot rust. En vergeet vooral niet te genieten van alle moois om je heen!

Ga ook eens op blote voeten wandelen. Voel de structuren onder je voeten. Het zachte gras of het ruwe zand van een onverhard pad. Voel de zon of wind op je huid. Ruik de geuren van de bomen, bloemen, het gras. Kijk om je heen met aandacht en observeer wat je ziet.

Mediteren met Qigong (Chi Kung)

Qigong is een oude Chinese methode om lichaam en geest in balans te houden. De oefeningen worden met aandacht gedaan. Ademhaling is hierbij heel belangrijk. De bewegingen worden langzaam uitgevoerd. Geen tijd om aan anderen dingen te denken.

7 Minute Qigong Routine – Easy Beginner Practice to Invigorate the Qi

Alles wat je met aandacht doet is een vorm van meditatie

Schilderen, tekenen, zingen, yoga, breien, dansen, sporten, hardlopen, op een bankje in de zon, het is maar een kleine greep. Waar wordt jij rustig van?