Categorieën
Leven Verlies en rouw

De kracht van woorden

Mens, kijk eens naar jezelf

en bewonder hoe bijzonder je eigenlijk bent.

Citaat uit het gedicht van Menzis reclame

Tijd om weer verliefd te worden op jezelf

Velen van ons meten onze eigenwaarde aan de oordelen van anderen of door onszelf te vergelijken met een ander. Wat we vaak niet beseffen: “niemand is beter dan jij, en jij bent niet beter dan een ander“.

We zijn allemaal mooie mensen, ongeacht je littekens (zichtbaar of onzichtbaar). Uniek.

Zelf weten we het allemaal wel en zijn we heel goed in compassie tonen aan anderen, maar aan zelfcompassie ontbreekt het nog wel eens. Tijd om daar verandering in te brengen.

De effecten van emoties

Masaru Emoto was een Japanse onderzoeker die verschillende experimenten heeft uitgevoerd met water. Hij onderzocht de effecten van emoties als liefde en negativiteit op het water.

Hij nam verschillende glazen potjes met water en tegen de een sprak hij heel liefdevol, de ander haatdragend. Dit deed hij met woorden, muziek of afbeeldingen. Dan vroor hij het water in en vergeleek de ijskristallen die waren ontstaan. De kristallen van het water waar liefdevol tegen gesproken was waren veel mooier dan de kristallen van het water die negatief benaderd waren.

Wij bestaan uit ongeveer 65% water. Bij vrouwen ligt dit iets lager, zo rond de 55 – 60%. Kun je nagaan wat voor een effect lage of hoge trillingen met jou doet. Deze trillingen door woorden, emoties, beelden etc., worden allemaal opgeslagen in je lichaamsgeheugen.

Geef je dus vooral aandacht aan negatieve gedachten, dan zul je een heel negatief (zelf)beeld creëren. Praat je met compassie tegen jezelf, dan zul je ook zachter worden voor jezelf en je beter gaan voelen.

“Words are the vibration of nature. Therefore, beautiful words create beautiful nature. Ugly words create ugly nature. This is the root of the universe.” Dr. Masaru Emoto

Vraag je af: wat heb ik nu nodig?

Meestal zijn we aardiger tegen een ander dan tegen onszelf. Wat zou er gebeuren als we dat ook naar onszelf zouden doen? Probeer de volgende keer als je onzeker bent of je verdrietig voelt, tegen jezelf te vertellen wat je dan tegen een ander zou zeggen.

Wees jezelf
Wees jezelf

Ga eens aan de slag met de volgende oefeningen uit het werkboek mindful zelfcompassie van Kristin Neff en Christopher Germer:

Hulp nodig?

Vraag eens een gesprek aan om te kijken wat de mogelijkheden zijn om je van je onzekerheid af te helpen. Hier zijn meerdere methoden voor.