Categorieën
Verlies en rouw

Waarom ik multidisciplinair werk

Ieder mens is uniek

Hoe mooi zou het zijn als omgaan met verlies een stappenplan had. Een lijst met stappen die je kunt afvinken. Helaas werkt het niet zo.

Daarbij, ieder mens is uniek. Ieder mens heeft zijn eigen (wijze) manier om om te gaan met verdriet. Je kunt niemand vertellen hoe hij of zij het moet doen.

Ieder mens is ook meer dan alleen zijn verstand. Door niet alleen aandacht te besteden aan je denken, maar ook aan je lichaam en ziel, kun je je echt helemaal helen. Daarom geloof ik in een multidisciplinaire aanpak.

Gevoelsmens of niet?

“Ik ben niet echt een gevoelsmens”, hoor ik wel eens zeggen. Is dat zo? Zijn er echt mensen die totaal geen gevoel hebben? Iedereen heeft gevoel. Alleen kan de een er beter bij dan de ander. Dat heeft te maken met opvoeding of andere omstandigheden waarbij de pijn zo groot voelt dat het veiliger was/is om het gevoel diep weg te stoppen. Echt voelen kan heel beangstigend zijn.

Niet verwerkt verdriet zoekt een uitweg

Wanneer gevoelens en emoties genegeerd worden, gaan ze vast zitten in je lichaam. Dan kun je zomaar ineens ziek worden. Je krijgt bijvoorbeeld last van je rug. Misschien ervaar je paniekaanvallen of hartkloppingen, of erger. Het kan best zijn dat je het niet 1 2 3 koppelt aan opgekropt verdriet. Ben je bang om het verdriet aan te kijken?

Veel klachten kunnen natuurlijk een andere oorzaak hebben, dus raadpleeg altijd eerst je huisarts.

Is de oorzaak stress, verdriet? Dan komt mijn multidisciplinaire aanpak om de hoek kijken.

Welke multidisciplinaire tools zijn inzetbaar?

Hieronder een greep met multidisciplinaire tools die ingezet kunnen worden bij een traject. Dit gebeurt uiteraard altijd in overleg met jou.

Mediteren

Er zijn diverse methoden om iemand dichter bij zijn gevoel te laten komen. Een daarvan is bijvoorbeeld meditatie.

Maar meditatie is niet voor iedereen. Zelf vind ik een korte meditatie van een paar minuten nog wel te doen, maar een langere meditatie waarbij ik mijn ogen dicht heb, brengt me in een staat van paniek. Voor mij zit hier nog een stukje trauma achter dus hou ik mijn ogen open tijdens het mediteren of gebruik ik een andere vorm van meditatie die wel veilig voelt.

Het is dus belangrijk om te kijken naar welke vorm voor jou goed voelt.

Healing

Tijdens een healing lig je lekker relaxt op de massagetafel met een warme deken om je heen terwijl je een healing krijgt. De meesten van ons zijn vergeten dat ook wij een deel uitmaken van de natuur. Ook wij zijn energie. Een healing activeert je eigen energie om zijn werk te doen en je lichaam en geest in balans te brengen. Hierbij kunnen allerlei emoties los komen die je lichaam zelf opruimt. En dat is precies wat we willen.

Emotional Freedom Technique

Emotional Freedom Technique oftewel EFT, is een eenvoudig aan te leren tool om snel resultaat te boeken bij bijvoorbeeld angstige gedachten. Zelf pas ik hem toe als ik moet vliegen tegen de angst. Maar deze tool is heel breed in te zetten. Schuldgevoelens, minderwaardigheidscomplexen, angsten.

Transformatie Coaching

Transformatie coaching werkt op mentaal, fysiek, emotioneel als ook op het energetische vlak. Tijdens het werken met transformatie coaching gaan we steeds een laagje dieper naar je onderbewustzijn. Daarmee kun je steeds diepere lagen aanraken en blokkades opheffen. Wil jij altijd weg bewegen van de pijn, dan is dit een mooie en krachtige tool om mee te werken.

Mindfulness

We hebben de neiging om constant op de automatische piloot te leven. Vaak hebben we dat niet eens in de gaten. Dat kan als gevolg hebben dat je ineens een paniekaanval krijgt of dat je je plotseling heel somber en moe voelt.

Er zijn verschillende oefeningen, die je bewust kunnen maken van je gevoel en door daar naar te kijken en te (h)erkennen, kun je snel ingrijpen om de situatie te verbeteren.

Laat je masseren

Een massage brengt je weer in contact met je lichaam en je gevoel. Wanneer deze gecombineerd worden met essentiële oliën geeft dat een nog diepere dimensie. Balans tussen lichaam en geest.

Een massage werkt altijd nog een paar dagen door waarbij emoties los kunnen komen. Laat ze vooral komen, het geeft letterlijk lucht.

Een rouwmassage is heel fijn als je nog niet toe bent aan praten over je verlies maar toch troost zoekt.

Voor alles geldt dat wat we bespreken blijft privé. Ethiek en hygiëne zijn vanzelfsprekend. Ik geef geen medische en erotische massages.

Rouwboek schrijven

Je kunt ook op een creatieve manier aan de slag met je verdriet. Door het maken/schrijven van een rouwboek, werk je stapje voor stapje aan je rouwproces. Je kunt dit onder begeleiding van mij doen.

Wat het precies inhoudt kun je lezen op Lutografie.nl

Lutografie is in te zetten bij:

  • Levend verlies
  • Na een overlijden
  • Stilgeboorte
  • Kindverlies
  • Echtscheiding, en
  • Verder na kanker

Begeleiding nodig?

Door een multidisciplinaire aanpak, kun jij de begeleiding krijgen die specifiek op jou is afgestemd. Wil je graag stappen maken in het verwerken van je verdriet? Maak een afspraak, ik begeleid je graag.