Categorieën
angst Burn-out

9 manieren om angst te overwinnen

Kleine dagelijkse verbeteringen in de loop van de tijd leiden tot verbluffende resultaten.

– Robin Sharma

Angst komt voor bij de beste van ons, of het nu faalangst, angst voor succes of zelfs angst voor angst is. We hebben allemaal wel eens angst ervaren en het kan een echt struikelblok zijn dat ons ervan weerhoudt om echt succesvol te zijn.

Angst kan je niet voor altijd tegenhouden, als je het niet toelaat. Er zijn verschillende manieren om angst te overwinnen, hier zijn mijn top 9:

1. SCHEID WERKELIJKHEID VAN WAARNEMING

Vraag jezelf af wat er echt aan de hand is, zoek de feiten op en plaats ze boven je gevoelens.

2. IDENTIFICEER DE ANGST TRIGGER

Zoek uit wat het is in een situatie die je triggert. Leren om de trigger te identificeren zal je helpen om het te leren bestrijden.

3. WEET WAAR ANGST IN JE LICHAAM LEEFT

Vaak neemt angst het fysiek over. Het beïnvloedt verschillende mensen op verschillende manieren. Identificeer of / hoe het je fysieke lichaam beïnvloedt en zorg voor je lichaam. Bijvoorbeeld: als je stress in je rug voelt, kun je leren stretchen om de pijn te vermijden. Ga bijvoorbeeld mediteren of mindfulness beoefenen.

4. OEFEN DANKBAARHEID

Maak elke dag een lijst van 1-3 dingen waar je dankbaar voor bent. Het maakt niet uit hoe groot of klein, dankbaarheid helpt de geest in een positief licht te brengen, dat na verloop van tijd de angst overwint.

5. LUISTER NAAR JE INNERLIJKE STEM

Houd je innerlijke dialogen in de gaten. Als je het niet tegen een vriend zou zeggen, zeg het dan ook niet tegen jezelf. Spreek positief tegen jezelf en herinner jezelf aan je sterke punten.

6. MAAK EEN NIEUWE ASSOCIATIE

Herinner jezelf eraan dat het gevoel en het moment voorbij zal gaan. Focus op de positieve uitkomst van de situatie, in plaats van de negatieve tussenliggende situatie.

7. KIJK NAAR HET GLAS HALFVOL

Perceptie is heel krachtig en hoe je je voelt over je situatie bepaalt hoe je reageert. Dus denk positief en je geeft jezelf een veel betere kans op succes. Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren; oefen met slechts één gedachte. Wat is een terugkerende negatieve/angstige gedachte die je hebt? Werk aan het omkeren van deze ene gedachte. Na verloop van tijd zal dit een gewoonte worden.

8. DOE ADEMHALINGSOEFENINGEN

Ademhaling helpt je lichaam te centreren; wanneer je stopt met ademen, stopt je hart met kloppen. Je kunt een aardingsoefening doen, of zelfs gewoon 5 diepe, lange ademhalingen op elk moment nemen om jezelf te kalmeren en te centreren. Het is het beste om je dag hiermee te beginnen, maar voel je vrij om de hele dag door te oefenen.

Hier is een eenvoudige 3-minuten ademhalingsoefening:

3 minuten ademruimte
9. CREËER EEN VEILIGE RUIMTE

Wanneer je je veilig en geborgen voelt, is er geen ruimte voor angst. Zoek een veilige plek waar je je kunt terugtrekken wanneer nare gevoelens beginnen – of dit nu een echte plek is zoals je slaapkamer, of een plek in je gedachten zoals het strand. Dit gevoel van comfort zal je kalmeren en je in staat stellen om je angst onder ogen te zien.

Houd er rekening mee dat dit slechts 9 strategieën zijn, niet alles werkt voor iedereen. Maar dit is een plek om te beginnen. Begin met het implementeren van deze technieken in je leven en laat angst je niet tegenhouden om je doelen en je hoogste potentieel te bereiken!

Support

Wil je praten over je angstproblemen en nieuwe manieren leren om ermee om te gaan? Neem gerust contact met me op.