Categorieën
Verlies en rouw Zelfzorg

Basis zelfzorg bij rouw

Wanneer je rouwt is basis zelfzorg heel belangrijk. Rouwen kost heel veel energie en het is dus belangrijk dat je lichaam die energie blijft aanvullen. Een flinke uitdaging. Zeker in de beginfase van rouw is het makkelijk om een maaltijd over te slaan, of naar iets ongezonds te grijpen. Met zo weinig energie ga je ook niet 1-2-3 even een wandeling maken in de frisse lucht.

Hele simpele, alledaagse dingen voelen overweldigend. Probeer op z’n minst ervoor te zorgen dat je gezond blijft en ziekte vermijdt.

Begin met kleine stapjes zelfzorg

De basis zelfzorg bestaat uit de volgende stappen. Probeer iedere dag om

  1. Voldoende water te drinken, het kan helpen een kan of fles water te vullen en bij je neer te zetten.
  2. Eet gezonde maaltijden, vraag of iemand voor je wil koken, of nodig iemand uit om voor te koken. Desnoods haal je een keer een magnetron maaltijd als jou dat helpt.
  3. Zorg voor genoeg slaap, desnoods ga je overdag even liggen. Alle beetjes helpen.
  4. Blijf in beweging, maak bijvoorbeeld een korte wandeling.
  5. Wanneer je ziek wordt, ga dan naar je huisarts. Stress en verdriet gaan in je lichaam zitten. Hou het dus in de gaten.

De ene dag zal beter gaan dan de andere dag. Maak je er niet druk om. Lukte het vandaag niet allemaal? Morgen is weer een nieuwe dag.

Lief zijn voor jezelf is ook zelfzorg

Waar put je troost uit? Het kan heel moeilijk zijn om iets fijn of leuk te vinden en misschien voel je jezelf wel schuldig wanneer je een moment van plezier beleefd, maar het is wel de bedoeling dat je uiteindelijk weer normaal gaat functioneren. Langzaamaan zal het plezier dan ook weer terug komen, zonder dat je het misschien in de gaten hebt.

Pamperen

Het zijn soms hele kleine dingen maar het effect kan groot zijn. Kleine stapjes van zelfzorg. Een paar minuutjes in de natuur wandelen, in het zonnetje zitten met een kop thee, warme zachte sokken aantrekken, met een dekentje en warme kruik op de bank voor je uit staren of een film kijken. Verse bloemen neerzetten, iets nieuws kopen voor in huis, een massage boeken, of een weekje naar de zon. Het zijn maar een paar ideetjes.

Maak eens een lijstje voor jezelf met de dingen die jou zouden kunnen helpen in deze tijd. Als je het dan even niet weet, kun je die er altijd bij pakken.

Checklist voor zelfzorg
Maak je eigen zelfzorg lijstje

Wees niet te streng voor jezelf maar zorg er wel voor dat jij en je lichaam dit zware rouwproces kunnen dragen.

Na vallen komt opstaan.

Meteen wat aan zelfzorg doen?

Boek een heerlijke massage of Reiki behandeling.