Categorieën
Verlies en rouw

Zelfzorg voor de mantelzorger

Als mantelzorger vergeet je nog wel eens om ook goed voor jezelf te zorgen. Wat kun je doen om ook jezelf te ondersteunen?

Als mantelzorgers speel je een essentiële rol bij het ondersteunen van je dierbaren, maar het is ook van cruciaal belang dat je goed voor jezelf zorgt. Het voorkomen van overbelasting en het behoud van je fysieke en mentale welzijn is van groot belang. Wat kun je doen om jezelf te ondersteunen?

Praat met vrienden, familieleden of ondersteuningsgroepen over je ervaringen en gevoelens. Het delen van je zorgen kan emotionele verlichting bieden en je het gevoel geven dat je niet alleen bent.

Wees realistisch over wat je kunt doen en stel duidelijke grenzen. Als mantelzorger ga je daar gemakkelijk overheen. Het is oké om nee te zeggen tegen extra verantwoordelijkheden als je merkt dat het te veel wordt.

Aarzel niet om hulp te vragen aan anderen wanneer dat nodig is. Familieleden, vrienden of professionele zorgverleners kunnen bepaalde taken overnemen, zodat jij ook tijd hebt voor jezelf. Informeer naar respijtzorg of tijdelijke zorg, waarbij iemand anders tijdelijk de zorgtaken overneemt zodat je wat tijd voor jezelf kunt nemen.

Probeer regelmatig te bewegen, gezond te eten en voldoende te slapen. Je kunt jezelf beter ondersteunen als je fysiek goed in je vel zit. Onderneem activiteiten waar je blij van wordt, of het nu gaat om sporten, creatieve bezigheden of sociale evenementen.

Organiseer je taken en verantwoordelijkheden zodat je beter kunt omgaan met stress. Een goed georganiseerde aanpak kan helpen om overweldiging te verminderen.

Je kunt ook overwegen om eens met een professionele counselor of therapeut te praten om je emoties te verwerken en effectieve manieren te vinden om met stress om te gaan.

Zoek vooral bewust naar momenten van ontspanning, zelfs tijdens drukke tijden. Dit kan variëren van het bekijken van een favoriete film, een boek lezen, genieten van tijd in de natuur, de sauna of een massage.