Categorieën
Zelfzorg

Het krachtigste woord – Nee!

Ja zeggen terwijl je nee bedoelt

Wanneer je ‘ja’ zegt tegen anderen, zorg er dan voor dat je geen ‘nee’ tegen jezelf zegt. – Paulo Coelho

In onze samenleving is het standaard antwoord op bijna elke vraag ‘Ja’ terwijl je misschien liever nee zou zeggen. Reclame is er allemaal op gericht om ons te laten zeggen: “Ja, dat heb ik nodig.” We formuleren onze vragen op zoek naar ja: “Wilt u meer koffie?” “Zou je mee willen eten?” “Kun je me helpen om volgende week te verhuizen?” “Vind je het erg als ik je een persoonlijke vraag zou stellen?” “Hou je van me?” Zo’n krachtig standaardantwoord dat in ons is ingebakken, kan het heel moeilijk maken om iets anders te zeggen – waardoor we ons vaak gevangen, schuldig of gefrustreerd voelen.

Met zo’n verwacht en gevraagd standaardantwoord als Ja, wordt Nee een van de krachtigste woorden die we kunnen gebruiken – als het ons lukt! Met alle druk kan het soms ongelooflijk moeilijk zijn. Zeker als je rouwt.

Nee zeggen is belangrijk om jezelf te beschermen!

Hoewel het nog steeds erg belangrijk is om ervoor te zorgen dat we duidelijk zijn waar we ja tegen willen zeggen, is het net zo belangrijk, zo niet belangrijker, om duidelijk te zijn wanneer we nee moeten zeggen. Het gaat er hier specifiek om duidelijk te zijn over wat voor ons belangrijk is. Ja en nee zijn even haalbare en relevante antwoorden in de juiste omstandigheden, maar kunnen dramatisch verschillende resultaten opleveren.

Ja zeggen als we echt nee bedoelen, kan leiden tot wrok, frustratie, verwarring en ontevredenheid of nog erger. Dus als het begrijpen en toepassen van het juiste antwoord zo belangrijk is, hoe komen we er dan achter?

Het juiste antwoord toepassen

De belangrijkste stap om erachter te komen welk antwoord juist is, is om te beginnen met het begrijpen van wat belangrijk voor ons is. Dat kan heel eenvoudig met een eenvoudig reflectieproces. Neem even de tijd om te vertragen en weg te zinken in je lichaam. Sta jezelf toe om sensaties in je lichaam op te merken zonder te proberen ze te veranderen. Ontspan en verbind je met je innerlijke stem van kennis. Stel jezelf nu een paar eenvoudige vragen over problemen in je leven. Merk op hoe je lichaam reageert. Geeft het energie? Voelt je lichaam zich moe of uitgeput? Observeer welk gevoel bij welk antwoord optreedt. Meestal is de reactie die ons het meest energie geeft het antwoord dat het meest relevant, en dus het belangrijkst, voor ons is. Het enige wat je hoeft te doen is de reactie en dus het antwoord op te merken.

Dus nu we onze Ja/Nee-lijst hebben – hoe passen we het toe? Dat lijkt soms makkelijker gezegd dan gedaan. De realiteit is dat het allemaal neerkomt op de eenvoudige kwestie van eerlijkheid. Ben je klaar, bereid en in staat om eerst eerlijk te zijn tegen jezelf en daarna tegen anderen? Dit kan zowel de moeilijkste stap als de meest bevrijdende zijn.

Oefen met nee zeggen

Probeer eerst het “nee” antwoord op iets kleins. Misschien zoiets simpels als “Wil je meer koffie?” of zoiets dergelijks. Let op de tevredenheid en voldoening die je voelt bij het geven van het eerlijke antwoord of zelfs gewoon het gebruik van het woord! Kijk waar we kunnen beginnen dat antwoord toe te passen op manieren die comfortabel en bekrachtigend aanvoelen. Merk op hoe je lichaam reageert en zich meer levend voelt. Experimenteer met nieuwe vragen en nieuwe kansen.

Als je eenmaal vertrouwd bent met deze gemakkelijkere antwoorden, komt het moeilijke deel – hoe zeg je nee tegen iets waar we al ja tegen hebt gezegd? Hoewel misschien een beetje ongemakkelijker, is het nog steeds dezelfde techniek van eerlijkheid. Bij het spreken met eerlijkheid is het ook belangrijk om met geduld, mededogen en begrip te spreken. Onthoud dat wat we in wezen doen, de boodschap verandert die we eerder hebben gecommuniceerd. Sta echter niet toe dat schuld of schaamte de communicatie kleurt. Spreek duidelijk over je beslissing en het besef om het antwoord te veranderen.

Met openheid en eerlijkheid kunnen we allemaal duidelijk vanuit ons hart spreken over wat echt ja en echt nee is. Na verloop van tijd wordt het makkelijker en hoeven we onszelf steeds minder te corrigeren.

Zeg nee om ja te zeggen: Dr. Caryn Aviv

In deze TEDx Talk praat Dr. Caryn Aviv over de redenen waarom het oké is, en in feite beter voor ons, om NEE te kunnen zeggen en hoe nee zeggen ja kan zijn tegen wat je nodig hebt en wilt.

Nee, het toverwoord voor zelf mogen leven

Vraag jezelf altijd af:

Wil ik dit? Bepaal ik dit zelf of wordt het bepaald?

Kan ik dit doen? Is dit een sterke of een zwakke kant van mij?

Mag ik dit doen? Heb ik genoeg energie om het te doen?

Als je een van deze vragen vanuit je hart met nee moet beantwoorden, dan zou het antwoord nee moeten zijn!!!

Als je volmondig ja kunt zeggen op alle 3 de vragen, kan het antwoord ja zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *