Categorieën
Burn-out Dieren Leven

Wat hebben dieren met onze welzijn te maken?

Dierendag

Vandaag is het 4 oktober. Wereld Dierendag. De sterfdag van Franciscus van Assisi. Beschermheer van de armen, zieken, de natuur en dieren.

Dieren betekenen heel veel voor ons. Ze kunnen ons spiegelen, voelen aan wanneer je verdriet hebt, wanneer je ziek bent, ze troosten je en waarschuwen je voor gevaar.

Dieren en onze gezondheid

In ziekenhuizen en verpleeghuizen wordt dankbaar gebruik gemaakt van dieren. Wanneer je ziek bent kun je je soms best eenzaam voelen. Bezoek van een dier brengt even een glimlach op iemands gezicht. Wat blijheid en troost. Dieren kunnen een positief effect hebben op iemand. Het aaien van een dier, maakt je rustig, en het is bloeddruk verlagend.

Honden hebben een bijzondere rol als het gaat om de gezondheid van de mens. Honden kunnen ingezet worden als hulphond, ze kunnen darmkanker opsporen, vermiste personen. Ze voelen aan wanneer een baas op het punt staat een epileptische aanval te krijgen.

Ook kinderen met autisme ervaren minder stress wanneer zij een huisdier hebben.

Rouw om een dier

Het verlies van een dier kan dan ook een behoorlijke impact hebben. Of je nou een huisdier hebt voor de gezelligheid, omdat je je eenzaam voelt, of omdat je hulp nodig hebt. Je maatje moeten missen, doet pijn.