Categorieën
Leven Verlies en rouw

De kracht van rituelen

Verschillende rituelen

Rituelen maken van oudsher al onderdeel uit van ons leven. De rituelen rondom trouwen, geboorte, en verlies, zijn wel de bekendste. Daarnaast zijn er rituelen rondom geloof en levensovertuiging. Toen ik mijn Reiki opleiding deed kreeg ik te maken met inwijdingsrituelen. Het draait allemaal om de kracht van gedachten. Ze geven houvast. Een moment van bezinning, herinnering, herdenking, en ook viering. Noem het een plechtigheid of ceremonie.

Rituelen rondom verlies

Een greep uit de rituelen rondom verlies:

– begrafenis ceremonie

– waken

– verhalen vertellen

– een kaarsje branden

– herinneringen creatief in beeld brengen

– herdenkingsplek inrichten of bezoeken

– praten over het verlies

Rituelen of plechtigheden hoeven niet groot te zijn. Een kaarsje voor iemand branden doet heel veel met de energie. Iemand laten weten dat je aan hem of haar denkt, doet meer dan je kunt vermoeden.

Verschillende culturen, verschillende gebruiken

Jaren geleden overleed een goede vriend van mij. Tijdens de uitvaart dienst werd gevierd dat hij opnieuw geboren werd op een betere plek.

In sommige culturen volgt na de begrafenis 8 dagen van rouw waarin gebeden wordt of God de overledene tot zich wil nemen. Op de 8ste dag gaat het raam open om de ziel te helpen met het vertrek naar het hiernamaals.

In China kennen ze twee rouwperioden. Een van 7 keer 7 dagen en een van honderd dagen. Waar het bij ons traditie is/was om zwart te dragen als teken van rouw, dragen de Chinezen de kleur wit.

In de Islam worden de overledenen altijd begraven. Het liefst zo snel mogelijk, soms zelfs op dezelfde dag, en met het hoofd richting Mekka. Voor Moslims is eeuwige grafrust belangrijk.

En zo zijn er nog zoveel meer rituelen en gebruiken. Stuk voor stuk dragen ze bij aan het rouwproces. Ze bieden steun en troost.